Losse lessen

 
60 minuten rijles € 49,-         
90 minuten rijles € 73,50
120 minuten rijles € 98,-
   

Lespakketten (lesprijs in pakket € 47,50 per uur)

 
25 uur autorijles, theorieboeken en een praktijkexamen € 1447,50 
30 uur autorijles, theorieboeken en een praktijkexamen € 1685,-
35 uur autorijles, theorieboeken en een praktijkexamen  € 1922,50
40 uur autorijles, theorieboeken en een praktijkexamen € 2160,- 
45 uur autorijles, theorieboeken en een praktijkexamen  € 2397,50
   
Als de lesuren van je lespakket op zijn, kan je altijd extra lesuren bijkopen voor € 49,- per uur.  

 

Examens

 
CBR TussenTijdse Toets  € 175,-
CBR praktijkexamen € 230,-
Faalangst examen € 280,-
BNOR examen ( vanaf 5e examen ) € 280,-
Gezondheidsverklaring zelf regelen via mijn.cbr.nl  € 34,80
   
Prijzen van examens/toetsen zijn inclusief huur lesauto tijdens examen, administratiekosten en verzekering.  
   

Theorie (zie ook kopje theorie)

 
CBR theorie-examen zelf reserveren € 31,50
CBR Theorie-examen klassikaal (inkoop via rijschool) € 37,50
CBR Theorie-examen individueel € 93,-
Theorieboeken ( leerboek + 10 uur online examens oefenen ) € 30,-

 

 

Lespakketten

Rijopleidingen bij Autorijschool Hillegom zijn als het ware "kant en klare pakketten". Vanaf nu zijn de  theorieboeken ook standaard opgenomen in het lespakket. Als je deze niet nodig hebt, dan krijg je in plaats van het theoriepakket één uur extra rijles. In een lespakket zijn de volgende onderdelen standaard opgenomen:

  • Aantal gekozen lesuren
  • Theorieboeken
  • CBR praktijkexamen

Alle lespakketten bevatten vanaf nu geen TussenTijdse Toets meer. Uiteraard is dit bij te boeken bij een pakket tegen een meerprijs van € 175,-

 

De rijopleiding zal bestaan uit rijlessen van 2 uur. Autorijschool Hillegom biedt pakketten aan met een verschillend aantal lesuren. Welk pakket we gaan kiezen is afhankelijk van je resultaten tijdens de rijtest. Je kunt uiteraard altijd losse lessen bijkopen als mocht blijken dat je aan het aantal lesuren niet genoeg hebt. Het is echter ook niet uitgesloten dat je lesuren over hebt. Autorijschool Hillegom betaalt uiteraard de niet gevolgde lesuren aan je terug. Eerlijk is eerlijk!

  • Pakket 25 uur € 1447,50 
  • Pakket 30 uur € 1685,-
  • Pakket 35 uur € 1922,50
  • Pakket 40 uur € 2160,-
  • Pakket 45 uur € 2397,50

Een lespakket kan in maximaal 3 termijnen worden afbetaald zonder rente.
Per factuur of betalingstermijn wordt er € 5,50 administratiekosten in rekening gebracht.

 

TussenTijdse Toets

Wij adviseren al onze leerlingen om een tussentijdse toets te doen tijdens de rijopleiding. Als je voor een toets kiest, dan wordt deze ingepland op ongeveer driekwart van de rijopleiding. Deze toets wordt door een examinator van het CBR afgenomen. Een toets heeft namelijk een zelfde structuur als het praktijkexamen. Zodra je een toets hebt meegemaakt, weet je voor jezelf al een beetje wat je kunt verwachten tijdens het praktijkexamen. De examinator legt je direct na de toets dan ook uit waarop je in de laatste rijlessen tot aan het praktijkexamen beter op moet letten, zodat je samen met jouw instructeur nog aan deze aandachtspunten kunt werken. Tijdens deze toets zullen er twee bijzondere verrichtingen moeten worden uitgevoerd. Parkeren, omkeren en de stop-opdracht zijn de drie oefeningen waaruit de examinator kan kiezen. Van deze drie oefeningen worden er dus maar twee gekozen om deze dan zelfstandig, veilig en vlot uit te voeren. Alle drie de bijzondere verrichtingen worden tijdens de rijlessen allemaal meerdere keren behandeld. Als je tijdens deze toets twee oefeningen naar behoren hebt uitgevoerd, dan kun je een vrijstelling verdienen. Als je vrijstelling hebt gekregen voor de bijzondere verrichtingen, dan hoef je deze oefeningen niet meer tijdens het eerste praktijkexamen uit te voeren, zodat je jezelf alleen nog hoeft te concentreren op het autorijden. Ook hoort er bij deze vrijstelling dat je niet meer onder de motorkap hoeft te kijken of een aantal technische vragen in de auto hoeft te beantwoorden. Deze vrijstelling is slechts eenmaal geldig. Hoe de structuur van een toets of een praktijkexamen er verder uitziet kun je lezen bij het kopje praktijkexamen.

TussenTijdse Toets € 175,-


Faalangst-examen

Weet je van jezelf dat je erg zenuwachtig bent voor examens, dan is er tegenwoordig de mogelijkheid om een zogenoemd "faalangst-examen" te reserveren. Het faalangst-examen is feitelijk hetzelfde als een gewoon rij-examen, maar duurt iets langer omdat er onder andere een langer voor- en nagesprek wordt gehouden. Tijdens het voorgesprek probeert de examinator je bijvoorbeeld meer op je gemak te stellen en krijg je de mogelijkheid om je (faal)angst of de betreffende situatie die dit veroorzaakt toe te lichten. De examinator houdt hier tijdens het examen ook rekening mee. Tevens is er de mogelijkheid om tijdens dit examen zelf een "time-out" te vragen. De examinator kan je ook een time-out geven, als hij merkt dat dit nodig is.

Faalangst-examen € 280,-

 

Herexamen

Als je de pech hebt dat je niet in één keer slaagt voor het CBR praktijkexamen moet je herexamen doen. Niets aan de hand. Autorijschool Hillegom kan heel eenvoudig via de computer of telefoon zien welke examentijden nog beschikbaar zijn bij het CBR. We kunnen je dan weer zo spoedig mogelijk inplannen om een herexamen af te leggen. Na het examen koopt de rijschool een herexamen voor je in, maar een herexamen mag pas na 14 dagen worden afgelegd, omdat het CBR een wachttijd hanteert. Als je vier keer bent gezakt voor het CBR praktijkexamen, wordt er een BNOR (staats)examen afgenomen. Dit examen wordt afgenomen op een andere locatie dan waar het CBR gevestigd is. Uiteraard streven wij er niet naar een leerling op BNOR (staats)examen te laten gaan.

CBR praktijk herexamen € 230,-
BNOR (staats)examen € 280,- 

 

Losse lesuren

Bij Autorijschool Hillegom kunnen uiteraard ook losse rijlessen worden afgenomen. Simpelweg omdat je dit makkelijker vindt of het geld niet hebt om een lespakket af te nemen.

Ook worden er rijlessen gegeven aan personen die bijvoorbeeld al jaren niet meer hebben gereden en daardoor onzeker of angstig in het verkeer zijn. Het is dan fijn om losse rijlessen af te nemen. In deze situaties probeert Autorijschool Hillegom je verkeersinzicht en verkeerskennis weer "up-to-date" te krijgen. Na afloop van iedere rijles bepaal jezelf of je nog meer lesuren wenst.

Losse les 60 minuten   € 49,-
Losse les 90 minuten   € 73,50
Losse les 120 minuten € 98,-

 

CBR praktijkexamen

Het CBR praktijkexamen, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Als je eraan toe bent zullen we het praktijkexamen aanvragen. Op de dag van het examen rijden we altijd nog even een uurtje voor het examen om zo nog even de belangrijke dingen door te nemen. Een kwartier voor het examen begint zullen we op de parkeerplaats van het CBR nog een aantal dingen doornemen, zoals de lampjes op het dashboard, banden controleren en kijken we nog even onder de motorkap.

Na het controleren van deze punten zullen we naar de wachtruimte van het CBR gaan. Zodra we worden opgeroepen mogen we de examenzaal in. Je maakt daar kennis met jouw examinator en zal samen met jou een aantal formele zaken controleren, zoals je ID-kaart en of je een geldig theoriecertificaat hebt. Daarna zal de examinator vertellen hoe het examen eruit zal gaan zien.

Vervolgens lopen we naar de auto en vraagt de examinator onderweg om een kenteken op te lezen, dit gebeurd vanaf ongeveer 20 meter. Vervolgens stelt de examinator bij of in de auto een aantal vragen over het voertuig. Dit zijn vragen die je zou kunnen verwachten: waar is dit lampje of knopje voor? Verder bestaat het examen uit 2 bijzondere verrichtingen, deze hoef je niet meer te doen als je vrijstelling hebt behaald voor de bijzondere verrichtingen tijdens de TussenTijdse Toets. Ook hoort er een stukje zelfstandig route rijden bij tijdens het examen, dit duurt 10-15 minuten. Hiervoor heeft de examinator drie methoden:

 

Navigatie opdracht:

De examinator vraagt je om de navigatie aan te zetten en een woonplaats en straat in te voeren en vervolgens de routebegeleiding te starten. je krijgt van de navigatie de opdrachten te horen en hiermee zul je de aanwijzingen van de navigatie moeten opvolgen. Rij je per ongeluk de verkeerde kant op, de navigatie gaat de route herberekenen en stuurt je alsnog naar het reisdoel toe.

 

Cluster opdrachten:

De examinator geeft je een aantal korte opdrachten achter elkaar bijvoorbeeld: links, rechts, links en daarna de rotonde linksaf. De examinator mag je minimaal 3 en maximaal 5 opdrachten geven. 
Deze opdracht kan je zien alsof je iemand de weg vraagt. Hierbij gaat het weer om hoe je het doet.
Je zal niet zakken als je per ongeluk de verkeerde kant uit gaat. Als je dit gewoon nestjes doet zoals je dit hebt geleerd dan is er niks aan de hand. Vraag bijvoorbeeld even of je nog wel de goede kant op gaat. Of je bij je bestemming komt is niet belangrijk, maar wel hoe je er bent gekomen.

 

Oriëntatie punt:

De examinator wilt dan naar een punt toe rijden die je bijvoorbeeld al kunt zien, weet of doormiddel van het volgen van een aantal verkeersborden op plaats van bestemming komt. Bijvoorbeeld: rij maar naar het centrum van Leiden of rij maar terug naar het CBR of zie je die kerktoren? rij er maar naartoe. De bedoeling van zelfstandig route rijden is niet het perfect volgen van de aangegeven route, maar het juist zelfstandig en op een vlotte en vooral veilige manier laat zien dat je kunt autorijden.

 

Tijdens het examen zal de examinator op gepaste momenten een gesprekje met je aangaan om zo de spanning een beetje weg te halen bij je.

Het kan zijn dat de examinator je ergens de auto laat stil zetten en een situatiebevraging met je doet. Dit is een vraag over een bepaalde situatie die je net voorbij bent gereden of nog moet gaan benaderen. Hierbij wil de examinator eigenlijk alleen maar horen hoe jij over die situatie hebt nagedacht, wat je allemaal hebt gezien, en wat je bijvoorbeeld aan de doorstroming in die situatie hebt gedaan.

Tijdens het examen gaat het om het totaalbeeld wat de examinator van jou heeft gezien als bestuurder van een personenauto. Ga niet jezelf al beoordelen tijdens de rit, misschien vindt de examinator het wel een voldoende en laat je hierdoor foutjes zien die niet nodig waren geweest. Hij gaat niet controleren of je foutloos kunt rijden. Dat kan namelijk niemand.

Het examen begint bij het schudden van de hand en stopt pas als je bij het CBR bent uitgestapt en de deur van de auto weer achter je dicht hebt gedaan, dus ook het uitstappen hoort bij het examen. Je loopt daarna samen met de examinator terug naar de examenruimte en daar krijg je dan direct de uitslag van het examen.

CBR praktijkexamen € 230,-